GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PROGRAMI
Genel Bilgiler
Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı, elde ettiği bilgileri ve becerileri kalite sağlama, gıda kontrolü ve gıda üretimi gibi alanlarda etkili kullanabilen, gıda endüstrisi, kamu kuruluşları ve üniversitelerce öncelikle tercih edilen mezun yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, yeni sistemleri ve teknolojik yöntemleri takip edebilen, yeni ürün tasarımı, üretimi ve kalite kontrolünü yapabilecek yeteneklere sahip, mevcut gıda ürünlerinin üretimini ve kontrolünü yapabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve üretim birimlerinde görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmek programın amaçlarındandır. Programdan mezun olanlara “Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı” ön lisans diploması ve “Gıda Kontrolörü” unvanı verilir.
Misyonumuz
Öğrencilerimizi, endüstriyel uygulamalara ve çağın yeniliklerine uyum sağlayabilen, araştırmacı, hayat boyu öğrenmeyi ilke edinen, üreten ve paylaşan, özgüveni yüksek, sorgulama ve çözümleme yeteneğine sahip, sosyal sorumlulukları gelişmiş, vatanını ve milletini seven, etik değerlere ve çalışma ilkelerine bağlı, bilimi insanlık ve çevre yararına kullanma bilincini taşıyan, çağdaş bireyler olarak topluma ve iş hayatına kazandırmaktır.
Vizyonumuz
Gıda ve tarım alanındaki paydaşlarımızla birlikte, bilim ve teknolojiden sosyal etkinliklere kadar uzanan geniş bir yelpazede özgün çalışmaların yapıldığı, bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmelere katkıda bulunabilen, çağı ve akademik yenilikleri takip eden, akademik ve etik değerlerden ödün vermeyen bir yönetim anlayışına sahip, gıda ve tarım sektörü tarafından tercih edilen nitelikli ve mesleki sorumluluklarının bilincinde bireylerin yetiştirildiği bir meslek yüksekokulu olmaktır.
Eğitim
Programın kontenjanı 25’dir. Öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir. Gıda Kalite Kontrol ve Analizi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve 30 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadır.
Mezunların Çalışma Alanları
Programdan mezun olanlara “Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı” ön lisans diploması ve “Gıda Kontrolörü” unvanı verilir. Programı başarıyla tamamlayan mezunlar kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlar, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere, ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda, gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alarak gıda denetim ve kalite kontrol hizmetlerini yürütebilir. Ayrıca mezunlar kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizi ile ilgili laboratuvarlarda çalışma olanağına sahip olabilir, kalite güvencesinin temini ve toplam kalite yönetimi anlayışıyla müşteri/hizmet odaklı yönetim modellerinin önemli bir ayağını oluşturacak biçimde görev yapabilir.
Dikey Geçiş İmkânları
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
Kontenjan: 40
Puan Türü: YGS-2
Bölüm Akademik Kadrosu:
Prof. Dr. Serhat ÇOLAKOOĞLU
Prof. Dr. Mehmet PİŞKİN
Doç. Dr. Muhammed YÜCEER
Öğr. Gör. Kübra TARHAN KUZU
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programının Vizyonu
Güncel ve teknolojik problemlere uygulanabilir çözümler geliştirebilen, modern ve yenilikçi gıdanın kalite kontrolü ve analizlerin yapılması, değerlendirilmesi gibi bilgilere haiz, eğitim, araştırma ve uygulama yapabilen ve sektörün geleceğine katkıda bulunabilen bir program olmayı amaçlamaktadır.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programının Misyonu
Günümüz teknolojik imkân ve şartlarından yüksek düzeyde faydalanılarak, ülkemiz gıda endüstrisinin ihtiyaç duyduğu teknik deneyim ve donanıma sahip, kendini geliştiren, ekip ile çalışabilen, girişimci ve meslek etiği olan teknik elemanları yetiştirmektir.
Programımızın vizyon ve misyonunu oluşturan temel amaçları:
● Eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile tercih edilen,
● Teknolojik gelişmelere duyarlı, toplumun ve sektör temsilcilerinin beklentilerine uygun insan kaynağı yetiştiren,
● Uluslararası akademik çevrede bölümümüzü en etkin şekilde temsil eden,
● Öğretim elemanları ile sonuç odaklı bir eğitim profili oluşturan,
● Katılımcı, kendine güvenen bireyler yetiştiren,
● Uluslararası değerlere saygılı, post modern yönetim ilkelerini ve toplam kalite anlayışını benimsemiş, kendini sürekli yenileyen bir program olmaktır.
Programımızın vizyon ve misyonunu oluşturan temel değerler şunlardır:
● Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı olmak,
● Vatan sevgisiyle görevini anayasa, uluslararası hukuk ilkeleri, insan hakları ve yükseköğretim mevzuatıyla ilgili tüm yasal düzenlemelere uyarak yerine getirmek,
● Din, dil, ırk, milliyet, renk, düşünce farklılığı gözetmeksizin insanları sevmek ve saymak,
● Çalışmaktan, doğruluktan ve dürüstlükten taviz vermemek,
● Üniversitenin misyon ve vizyonuna bağlı olmak,
● Bilimin uluslararası kabul görmesine inanmak,
● Yenilikçi olmak, değişimi yönetmek ve gerçekleştirmek,
● Kurumsal bağlılığa, kurum içinde uyum ve dayanışmaya önem vermek,
● Zaman yönetimine özen göstererek sürekli mükemmelliği yakalamaya çalışmak,
● İşimizi sevmek ve özgün araştırmalar yapmak,
● Sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamaktır.
2.1. Program eğitim amaç ve hedeflerini listeleyiniz ve kamuoyuyla paylaşım yöntemini kanıtlayınız.
Programın eğitim-öğretim amaçları aşağıda listelenmiştir;
1. Gıda endüstrisinin ve bu endüstri dalı ile ilişkili çeşitli sektörlerde işletmede, üretimde, analiz laboratuvarlarında çalışabilecek; kalite kontrolünü yapabilecek, temel, güncel ve uygulamalı bilgi birikime ve mesleki beceriye sahip,
2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi,
3. Gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki bütün aşamalarda numune alma, alınan numunelerin kalite kontrol analizlerini yapmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip,
4. Alanında yenilikçi sistemleri ve teknolojik gelişmeleri takip eden, sektörün değişen talep ve ihtiyaçlarını öngörebilen ve bu bağlamda sürekli gelişip yenilikçi teknolojilere kolay uyum sağlayabilen,
5. Gıda endüstrisinin ve bu endüstri dalı ile ilişkili çeşitli sektörlerde, kalite yönetimi ekiplerinde aktif görev alabilecek sorumlulukta; bireysel ve/veya takım çalışmasına uyumlu, iyi iletişim becerilerine sahip, inisiyatif alabilen, çözüm odaklı eleman olabilen,
6. Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ürünlerinin üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında; toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip,
7. Alanıyla alakalı bilgiye ulaşma ve meslektaşları ile yazılı ve sözlü iletişime geçmek için, yeterli düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip,
8. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı kapsamında alana özgü kavram ve ilkeleri benimsemiş, alanında gerekli mesleki yetkinliğe sahip, teknik ara eleman olarak insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanmıştır.