Program öğrenme kazanımları:
1. Gıda işletmelerinde proseste, gıda analiz laboratuvarlarında çalışabilecek duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapabilecek, temel, güncel ve uygulamalı bilgi birikime ve mesleki beceriye sahip,
2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi,
3. Gıdanın üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar geçen süreçteki bütün aşamalarda kalite kontrol, numune alımı ve analiz yapmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip,
4. Alanında yenilikçi sistemleri ve teknolojik gelişmeleri takip eden, sektörün değişen talep ve ihtiyaçlarını öngörebilen ve bu bağlamda sürekli gelişip yenilikçi teknolojilere kolay uyum sağlayabilen,
5. Gıda endüstrisi ve ilişkili çeşitli sektörlerde, kalite yönetiminde görev alabilecek sorumlulukta; bireysel ve/veya takım çalışmasına uyumlu, iyi iletişim becerilerine sahip, inisiyatif alabilen, çözüm odaklı eleman olabilen,
6. Gıda güvenliğinin ve kalitesinin sağlanması ve sürekliliği gıdaların üretimi, işlenmesi ve dağıtımını kontrollü bir şekilde sağlayan, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip,
7. Alanıyla alakalı yeterli düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip,
8. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı kapsamında alana özgü kavram ve ilkeleri benimsemiş, alanında gerekli mesleki yetkinliğe sahip, teknik ara eleman olarak insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
Yukarıda belirtilen amaçlara ulaşmak adına program hedefleri de aşağıda belirtilmiştir.
1. Gıda ile ilgili temel kavram ve ilkeleri özümsemiş, üretimden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte gıda zincirinin tüm aşamalarında gıda güvenliği ve kalitesini hedef alan, hammadde ve ürün kalitesini değerlendirebilen, gerekli tüm teknikleri ve araçları etkin kullanabilen, ilgili yönetmelik ve standartlara hâkim, mesleki alanda bir yabancı dilde iletişim becerileri gelişmiş, gıda sektöründe görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirilmesi,
2. Program kapsamında aldıkları nitelikli eğitim ile öğrencilerin kariyer gelişimlerinin sağlanması,
3. Uygulamalı eğitim, araştırma ve Ar-Ge çalışmaları ile lider, yenilikçi yaklaşımlarla öğrenciyi merkeze alan, ürettiği araştırma ve sanayi işbirlikli projelerle paydaşlarının sorunlarına çözüm üreten uluslararası bir program olmak,
4. Sosyal sorumluluk sahibi, çevre ve toplumsal değerlere saygılı, mesleki etik bilincine sahip, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyen ve kendini sürekli yenileyen, iş sağlığı ve güvenliği bilincine sahip ve tüketici sağlığını düşünen bireyler yetiştirmek olarak belirlenmiştir.
Program kazanımları aşağıda listelenmiştir:
Gıda teknikerliği ile ilgili temel, güncel ve uygulamaları etkin bir şekilde takip eder ve uygular.
İş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda teknikerliği ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin bir şekilde kullanır.
Mesleki problemleri ve konuları analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
Bilgi ve becerilerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile sunabilir, anlaşılır biçimde ifade edebilir.
Gıda ile ilgili karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır, gerekli uygulamaları yapar.
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında gerekli bilgi birikimine sahiptir.
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
Mesleği ile ilgili bilgileri sahip olacağı ve aktarabileceği bir yabancı dili bilir ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını bilir.
Gıda ile ilgili laboratuvarlarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır.
Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir.
Anahtar Yetkinlikler
Bilgi toplumunun gerektirdiği, tüm bireylerin sahip olması gereken, kişilerin hayat boyu öğrenme çerçevesinde bireysel gelişimini, topluma etkin ve sorumlu bireyler olarak sosyal katılımlarını, istihdam edilebilmelerini destekleyen temel yetkinliklerdir.
Anahtar yetkinlikler şunlardır:
Okuma yazma yetkinliği,
Çoklu dil yetkinliği,
Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik,
Dijital yetkinlik,
Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
Vatandaşlık yetkinliği,
Girişimcilik yetkinliği,
Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliğidir.