Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

GMKA 5S Eğitimi Tamamlandı

*

Yüksekokulumuzun Gıda İşleme Bölümünde yürütülen Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından 2018 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi - 2 Mali Destek Programı kapsamında TR22/18/MEG2MDP/0021 no'lu ''Çanakkale Bölgesinde Mesleki Eğitim Atölyesi ve Gıda İşleme/Analizi Laboratuvar Kurulumu Projesi’ kapsamında 5S İşyeri Organizasyonu Eğitimi 27/09/2019 tarihinde Eğitmen ve 5S Uygulama Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Muhammed YÜCEER tarafından 21 yüksekokul gıda işleme bölümü öğrencisine gerçekleştirildi.

Eğitimde tüm üretim/servis/ofis alanlarında yürütülen faaliyetlerin israflardan arındırılması için başlangıç seviyesinde yapılan 5S çalısmaları, verimliliği, çalışma motivasyonunu, güvenligi ve çalısanlar üzerinde degisim/iyilestirme kültürü yaratmak için kullanılan yaygın araçlardan olduğu ifade edildi. Temel olarak temiz ve düzenli bir isyerinin birçok degersiz isi engelleyebilecegi ve bu çalısma düzeninin kültür degisimine hizmet etmesi yaklasımını esas alman 5S sisteminde 5S felsefesini yasamın her alanında uygulayarak sadelesmek yolunda bakıs açısı kazandırılması, 5S uygulamaları ile daha tertipli, daha düzenli ve daha temiz is alanları olusturarak maliyetler azalması, verimlilik artışı, is güvenligi ve motivasyon saglanmasının mümkün olduğu detayları ve uygulamalarıyla anlatıldı. Yalın üretim uygulamalarının temeli olan ve is yeri organizasyonu olarak adlandırılan 5S'in hedefi, kültürel bir degisim yaratarak, isyerindeki malzeme ve bilgi akısının hızlı ve dogru olmasını olduğu ifade edildi. Eğitim sonu başarı sınavı yapılarak katılımcılara anket uygulaması gerçekleştirildi.