Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Dr.Öğr.Üyesi Muhammed YÜCEER'e Avrupa İnovasyon Teknolojileri Enstitüsü Gıda Birimi (eit Food) Yenilikçi Burs Programı En İyi İş Fikri ÖDÜLÜ

*

Gıda sistemlerini daha sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenilir hale getirmeyi amaçlayan Avrupa'nın önde gelen gıda inovasyon girişimlerinden olan EIT Food tarafından genç yenilikçiler ve araştırmacılar için oluşturulan ve Genç yenilikçilere ve araştırmacılara iş becerileri kazandırmayı hedefleyen 6 aylık eğitim programını olan EIT Yenilikçi Bursunu (EIT Innovator Fellowship) Dr.Öğr.Üyesi Muhammed YÜCEER kazanmıştı.

6 aylık eğitim sonrasında yapılan final elemesinde Dr.Öğr.Üyesi Muhammed YÜCEER Avrupa İnovasyon Teknolojileri Enstitüsü Gıda Birimi (eit Food) Yenilikçi Burs Programı En İyi İş Fikri ÖDÜLÜ almaya kazandı.

The European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food Tarafından Düzenlenen FOODATHON, gıda alanında yenilikçi fikirlerle dünyayı daha yaşanır bir hale getirmek isteyen herkese açık bir gıda girişimciliği platformunda yer alacaktır. Öğretim Üyemizi tebrik eder çalışmalarında başarılar dileriz.

Proje Detayları:

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Hakkında: Avrupa Birliği seviyesinde eğitim ve girişimcilikle araştırma ve inovasyonu entegre ederek Avrupa'nın inovasyon yeteneğini geliştirmek için oluşturulan ilk kuruluştur. EIT, girişimcilerin ve yenilikçilerin en iyi fikirlerini ürün ve hizmete dönüştürmelerini sağlayarak AB'nin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdam yaratma hedeflerini desteklemede hayatî bir rol oynamaktadır. Sonuç olarak EIT, daha girişimci bir zihniyete doğru değişimi tetiklemek için fikirden ürüne ve hizmete, öğrenci ve araştırmacıdan girişimciye, laboratuvardan pazara kadar olan inovasyon sürecini canlandırmayı ve önemli ölçüde hızlandırmayı amaçlamaktadır.

Her biri farklı bir toplumsal soruna odaklanan çeşitli Inovasyon Toplulukları bulunur. EIT İklim-KIC: İklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonunu ele alır. EIT Dijital: Bilgi ve İletişim Teknolojilerini ele alır. EIT Gıda: Avrupa'yı gıda inovasyonu ve üretiminde dünya çapında bir devrimin merkezine yerleştirmeye çalışır. EIT Sağlık: Sağlıklı yaşam ve aktif yaşlanmayı ele alır. EIT İmalat: Avrupa imalat sanayisinin rekabet yeteneğini güçlendirir ve artırır. EIT InoEnerji: Sürdürülebilir enerjiyi ele alır. EIT Kentsel Ulaşım: Akıllı, yeşil ve entegre ulaşımı ele alır. EIT Hammaddeler: Avrupa için büyük güç sağlamaya yönelik hammadde geliştirir.

EIT-Doktora Sonrası Yenilikçi Burs Programı (Innovator Fellowship) Hakkında: Altı ay süren program, doktora sonrası araştırmacıların kariyerlerini bir adım öteye taşıyabilmeleri için uluslararası araştırmacılar ile iş birliği yaparak AR-GE tabanlı iş fikri oluşturmalarını ve bu konularda deneyim kazanmalarını sağlar. Ayrıca, küresel gıda problemlerine de yanıt bulmanın yanı sıra girişimcilere teknik eğitim desteği sağlar. Partnerler: Aarhus Üniversitesi, Danimarka, Universita Degli Studi di Torino, İtalya ve Azti Araştırma Merkezi, İspanya.

Innovator Fellowship 2020 | EIT Food

Ekibimiz Hakkında: Ekibimiz Asya, Afrika ve Avrupa-Asya bölgelerinden 5 katılımcıdan oluşuyor ve böylelikle uluslararası bir karakteri garanti ediyor. Bölgelerindeki saygın üniversitelerden ortaklar ve özellikle endüstriyel ortakların katılımı örn. AlgaEnergy ve Birleşmiş Milletler ’in katılımı ile sürdürülebilirliğin anlaşılması ile birlikte projeye disiplinler arası bir yaklaşım kazandırmıştır. Biyokimya, Biyoteknoloji, Gıda Bilimi ve fFnans temeline sahip AR-GE tabanlı genç girişimcileriz.

Ekip Üyelerimiz: Dr. Merve Kaya, AlgaEnergy Türkiye Uluslararası İş Geliştirme Müdürü, Dr. Tene Tayo Paul Martial, Kamerun Younde Üniversitesi Araştırma Görevlisi, Dr. Muhammed Yüceer Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, M. Zimran Khan, Bangladeş UNDP Araştırma Başkanı, Dr. Andriati Ningrum, Endonezya Gadjah Mada Üniversitesi Araştırma Görevlisi.

Ödülümüz: Avrupa İnovasyon Teknolojileri Enstitüsü Gıda Birimi Yenilikçi Burs Programı En İyi İş Fikri.

İş Fikri Hakkında: Mikroalg ve kitosan gibi protein değeri yüksek ve besleyici doğal kaynakları kullanarak kültür balıkçılığı endüstrisine sürdürülebilir kuru karma balık yemi üretmeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, yavaş salınım performansı için jelatin kaplama ve antimikrobiyal koruma için lizozim ile kaplama teknolojileri kullanarak son ürünün rekabetçi yönünün arttırılması planlanmaktadır. Ekip üyeleri tarafından prototip aşamasına kadar getirilmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinin pandemide ülkemizin düzenli gıda tedarikini destekleyebileceğine inanıyoruz.

İş fikrinin yenilikçi yönü: 1- Maliyet etkinliği: su ürünleri yetiştiriciliğinde toplam giderin büyük bir bölümü balık yemidir. Antimikrobiyal ve yavaş salınımlı kaplama teknolojileri ile israfı önleyerek (azalan balık ölümleri ve suda çözünen ve su kirliliğine yol açan suda çözünmüş balık yemleri) etkin bir operasyonu yönetmeye fayda sağlar. 2- Balık bağışıklığının arttırılması: kullandığımız kitosan ve mikroalg hem bağışıklığı arttırır hem de yemin besleyici değerini yükseltir. 3-Besleyicilik: Su ürünleri yetiştiriciliği, sürdürülebilir ve verimli bir protein kaynağı olarak hızla genişlemektedir. Bununla birlikte, yetiştirilen balıkları beslemek için kaynaklarımız oldukça kısıtlıdır ve endüstrinin büyüme ihtiyaçlarını karşılamak için yetersizdir. Bu nedenle, gelişen biyoteknolijiden faydalanarak üretilen mikroalg gibi protein, pigment, karbonhidrat, yağ asitleri açısından zengin bir kaynağın kuru balık yemine ilave edilmesi katma değer sağlayacaktır. 4-Atık yönetimi: İstiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen kitosan, yumurta atıklarından elde edilen enzimler, balık kılçık ve derisinden elde edilen jelatin gibi ham maddelerimiz yüzde yüz atık yönetimine girmektedir.